На Харківщині бабак Тимко III дав прогноз на весну-2022

На Харківщині 2 лютого 2022 р. бабак Тимко III спрогнозував нестабільну та холодну весну в Україні й обрав сало з чорним хлібом, часником та зеленню "стравою-антистресом" для українців.

Весна в Україну прийде за розкладом, але буде нестабільною і прохолодною. Такий прогноз сьогодні, 2 лютого, на біостанції в Гайдарах дав бабак Тимко III, повідомляє Суспільне.

Передбачення гризуна "розшифрувала" співорганізаторка заходу Надія Токарська.

"Незважаючи на те, що Тимко не побачив свою тінь, весна буде досить нестабільною. Каже, що нас очікують температурні коливання", - сказала Токарська.

"Весна прийде за розкладом, але буде досить прохолодною", - додала вона.

Тимку також запропонували обрати кращу "страву-антистрес для українців". За вибором Тимка, це сало з чорним хлібом, часником та зеленню. Борщ з пампушками та вареники з цибулею гризун проігнорував.

"Ідея цього свята залишається незмінною - привернення уваги до біорізноманіття та збереження українського степу. 18-й раз ми на цьому місці, я сподіваюся, що ми зберемося тут і вдвадцяте, і вп'ятдесяте. Будуть нові люди", — вважає співорганізаторка заходу Людмила Доля.

Довідка: 2 лютого у світі відзначають День Бабака. Офіційним святом цей день став 1886 року. Бабаку дали ім'я «Великий Філ - провидець із провидців, мудрець із мудреців, пророк із пророків». Щороку зранку 2 лютого в Панксатоні збираються тисячі глядачів і чекають, яку погоду провістить Філ цього разу. Рівно о 07:25 год. Філа витягають із нори, і він робить свій прогноз.

Свято стало популярним в Україні після виходу на екран американської комедії «День бабака» у 1993 році. Зараз в Україні живуть свої бабаки-провісники погоди: на Харківщині Тимко Третій та на Львівщині бабачиха Маруся

День бабака на біостанції в Гайдарах під Змієвом започаткували у 2004 році харківські науковці на чолі з професором Віктором Токарським. За цей час про прихід весни оповіщали три бабаки. Самі ж науковці збігів з прогнозами синоптиків не відстежували.

У Харківській області, за різними підрахунками, живе від 5 тисяч до 18 тисяч бабаків. Традицію віщування весни започаткували, щоб привернути увагу до захисту гризунів. Прогноз Тимка у 2021 році не збувся, але на біостанції кажуть: ідея акції знайшла відгук. Бабаків степових внесли до Червоної книги як вид, що зникає. Зараз Бабаку Тимку з Харківщини шукають нову партнерку - колишня померла.

Для того, чтобы оставить комментарий вам необходимо Войти или Зарегистрироваться

0 комментариев